Ανοιχτές Εκπαιδευτικές Ψηφιακές Πηγές και Σχολική Καινοτομία

 

Η ημερίδα

Μετά την πρώτη ημερίδα του προγράμματος Open Discovery Space για τη Μουσική με αντικείμενο «Αξιοποιώντας ψηφιακό περιεχόμενο για τη διδασκαλία της Μουσικής» (Νοέμβριος 2012), πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Ιουνίου στα εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή η νέα ημερίδα του προγράμματος με τίτλο  "Δημιουργώντας Ψηφιακές Κοινότητες Εκπαιδευτικών"
 
 
 
Δημιουργώντας Ψηφιακές Κοινότητες Εκπαιδευτικών
 
Η αναπτυσσόμενη πληθώρα ψηφιακών βιβλιοθηκών ασκεί ήδη καθοριστική επιρροή στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σύγχρονου σχολείου. Η ανάγκη επικοινωνίας, ανταλλαγής πρακτικών και εμπειρίας ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς με αντικείμενο τη χρήση νέων τεχνολογιών ξεπερνά τα όρια της σχολικής μονάδας ανοίγοντας διόδους επικοινωνίας με ολόκληρη την Ελλάδα την Ευρώπη και τον κόσμο. Το πρόγραμμα Open Discovery Space επιχειρεί να οικοδομήσει τον ζωτικό χώρο κάλυψης αυτών των αναγκών με όραμα τη δημιουργία ενός ανοιχτού κόμβου σύμπραξης όπου εκπαιδευτικοί θα είναι σε θέση να μοιραστούν, να εμπλουτίσουν και τελικά να αναπτύξουν δικές τους πρακτικές δημιουργώντας κοινότητες συναδέλφων και ειδικών που θα το υπηρετήσουν. Ως πρώτο βήμα προς το όραμα που γίνεται πράξη παρουσιάστηκε η δράση «Ακριτών Μουσική» (Απρίλιος 2013) του προγράμματος «Εξ Αποστάσεως Μουσική Αγωγή» στο οποίο μια κοινότητα απομακρυσμένων εκπαιδευτικών συν-δημιούργησε ένα δικτυακό πολιτιστικό γεγονός.
 
Στόχος του εργαστηρίου ήταν η ενθάρρυνση εκπαιδευτικών στη χρήση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων μέσα από τη δημιουργία κοινοτήτων με μέλη εκπαιδευτικούς τόσο από την Ελλάδα όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη.
 

 
ODS & "Εξ Αποστάσεως Μουσική Αγωγή"
 
Ως αποτέλεσμα των δράσεων του προγράμματος "Εξ Αποστάσεως Μουσική Αγωγή" κοινότητες εκπαιδευτικών από την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο, και τη Βόρειο Ελλάδα έχουν ήδη συνεργαστεί στην πραγματοποίηση καινοτόμων δράσεων με αντικείμενο τη Μουσική ως παραστατική πράξη. 
Η ημερίδα «Ανοιχτές Εκπαιδευτικές Ψηφιακές Πηγές και Σχολική Καινοτομία» μεταδόθηκε απ' ευθείας από κόμβο του προγράμματος "Εξ Αποστάσεως Μουσική Αγωγή" (Distance learning Music Agoge, DMA) με σκοπό οι κοινότητες αυτές να επιμορφωθούν στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων που να απαντούν στην καθημερινότητα της διδακτικής πρακτικής τους.
Μέρος της πολύμηνης ερευνητικής προσπάθειας του προγράμματος OPEN DISCOVERY SPACE πρόκειται να είναι και η μελέτη των δυνατοτήτων ανάπτυξης και βελτίωσης ψηφιακών εργαλείων που το DMA έχει ήδη εφαρμόσει προς όφελος της Μουσικής Παιδείας ως ζωντανής Παραστατικής Πράξης.
 
 

 
Τα προγράμματα της ημερίδας
 
 
Το πρόγραμμα της ημερίδας στα Ελληνικά

To πρόγραμμα της ημερίδας στα Αγγλικά

English

Τρέχουσες δραστηριότητες του ODS 

Ελληνικά         English

 
 
 
 
H απ' ευθείας μετάδοση της ημερίδας

Μεταξύ άλλων καινοτόμοι εκπαιδευτικοί και φορείς από τη Γαύδο (Δημοτικό Σχολείο Γαύδου, εκπαιδευτικός κ. Κυριακή Τριανταφυλλίδη), την Κάρπαθο (1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπάθου, εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Καρατζιάς)  και την Δύμη (Δήμος Δυτικής Αχαίας, Τμήμα Πληροφορικής, κ. Βασίλης Κανελόπουλος) παρακολούθησαν απ' ευθείας τόσο τις ομιλίες όσο και το εργαστήριο "Δημιουργώντας ψηφιακές κοινότητες εκπαιδευτικών", τα οποία μεταδόθηκαν πειραματικά.
 
 
 
Πρόγραμμα Ομιλιών - Εργαστηρίων

09:45

Προσέλευση

10:00

Χαιρετισμός, Δρ Σοφοκλής Σωτηρίου, Προϊστάμενος Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης Ελληνογερμανικής Αγωγής

10:10

Παρουσίαση της Εθνικής Πολιτικής για το Ψηφιακό Περιεχόμενο, Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

10:40

Η παγκόσμια προοπτική για την ανοικτή σχολική εκπαίδευση, Δρ Νικήτας Καστής, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Ομίλου ΜΕΝΟΝ

11:10

Αναπτύσσοντας τις υποδομές για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής, πολύγλωσσης εκπαιδευτικής πύλης κοινωνικής δικτύωσης, Δρ Νικόλαος Αθανασιάδης, Intrasoft International

Ομιλία Α' μέρος
Ομιλία Β' μέρος (0:00:00 - 0:25:26)

11:40

To Πανελλήνιο Ψηφιακό Αποθετηρίο Μαθησιακών Αντικειμένων «Φωτόδεντρο», Δρ Ελίνα Μεγάλου, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»

Ομιλία (0:25:56 - τέλος)

12:00

Διάλειμμα

12:15

Παρουσιάσεις καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων:

Νεκτάριος Τσαγλιώτης, 9ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου
(0:00:00 - 0:13:30)

Μαρία Φραγκάκη, Διευθύντρια 2ου Δημοτικού Σχολείου Παιανίας
(0:13:30-τέλος) και συνέχεια της ομιλίας 0:00:00 - 0:07:35

Ιωάννης Χιωτέλης, Λύκειο Πελοπίου Ηλείας
(προσφώνηση 0:07:35 - τέλος) και κυρίως ομιλία 0:00:00 - 0:14:40

Μαργαρίτα Γερούκη, Σχολική Σύμβουλος 4ης Περιφέρειας ΠΕ Χανίων
(προσφώνηση 0:14:40-τέλος) και κυρίως ομιλία 0:00:00 - τέλος)

Χρήστος Γκοτζαρίδης, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ4 Θράκης

Αλέξανδρος Κοφτερός, Δημοτικό Σχολείο Αγ. Σπυρίδωνα Λευκωσίας

 

13:30

Συμμετέχοντας με το σχολείο μου στο Open Discovery Space: Προοπτικές και δυνατότητες για τη σχολική κοινότητα, Δρ Σοφοκλής Σωτηρίου, Ελληνογερμανική Αγωγή

Αποφώνηση Α' μέρους

14:00

Γεύμα

Β΄ Μέρος  Παράλληλα εργαστήρια κατάρτισης σε ψηφιακά εργαλεία   15:00 - 17:00

1

Οργανώνοντας την ψηφιακή βιβλιοθήκη του σχολείου με το Open Discovery Space

2

Δημιουργώντας ψηφιακές κοινότητες εκπαιδευτικών
Εισηγητές: κ.Κατερίνα Ρίβιου, κ.Λαμπρινή Κολοβού, κ. Πέτρος Στεργιόπουλος 

Α' μέρος (απόσπασμα)
Β' μέρος (απόσπασμα)

3

Open Discovery Space και Πρόγραμμα για τη Σχολική Καινοτομία: Εισάγοντας την καινοτομία για την ανάπτυξη της σχολικής μονάδας

4

Αναζητώντας εκπαιδευτικό περιεχόμενο στον ελληνικό συσσωρευτή περιεχομένου του Open Discovery Space, το «Φωτόδεντρο»

 
  
Οι σύνδεσμοι του πίνακα δεν παραπέμπουν σε βιντεοσκοπήσεις αλλά σε μαγνητοσκοπημένες απ' ευθείας μεταδόσεις του προγράμματος "Εξ Αποστάσεως Μουσική Αγωγή" και αναπαράγουν το περιβάλλον σύνδεσης υπό συνθήκες multicast (όχι ανοιχτού live broadcast) μέσα από την πλατφόρμα Adobe Connect Pro v.7.5. Παρακαλούμε ανανεώστε σε περίπτωση διπλής εισόδου στη ροή.
 
 
 
 
 
http://www.opendiscoveryspace.eu/sites/all/themes/open_discovery/logo.png

Γίνετε μέλη της Κοινότητας "Ας μοιραστούμε τη Μουσική" φτιάχνοντας έναν λογαριασμό στο OPEN DISCOVERY SPACE portal και λάβετε μέρος στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.