28 Ιουνίου 2010

Ελληνικά
Body: 

Στις 28 Ιουνίου 2010 πραγματοποιήθηκε η πρώτη απ' ευθείας διαδικτυακή πολυμερής σύνδεση με αντικείμενο τη σύμπραξη απομακρυσμένων κοινοτήτων στην δημιουργία ενός μουσικού γεγονότος.

 

 

Η ιδέα μιας μοιρασμένης συναυλίας.

Δεδομένης της καθυστέρησης του δικτύου, η ταυτόχρονη σύμπραξη πολλών τόπων στην ερμηνεία του ίδιου κομματιού δεν είναι προς το παρόν εφικτή. Παρόλαυτά μια συναυλία κλασσικής μουσικής μπορεί να πραγματοποιηθεί προγραμματικά με κάθε συνδεδεμένο τόπο να διαδέχεται τον προηγούμενο και ούτω καθεξής. Έτσι μια συναυλία μπορεί να μοιραστεί σε πολλούς απομακρυσμένους τόπους οι οποίοι παρακολουθούν και συμμετέχουν την ίδια στιγμή.

Το περιεχόμενο της συναυλίας

Περιεχόμενο της σύνδεσης ήταν η συναυλία μαθητών από τη Δύμη Αχαίας, την Λιβαδειά Βοιωτίας και κοινό το χωριό Γεράκι της Κρήτης. Το γεγονός περιελάμβανε ως εκπαιδευτικό στόχο την από κοινού προετοιμασία ενός μουσικού κομματιού μοιρασμένου ανάμεσα σε μαθητές από την Αχαία και τη Βοιωτία. Το κομμάτι που επιλέχτηκε ήταν το έργο «Εισαγωγή & παραλλαγές σε ένα θέμα του Ροσίνι» του Φρεντερίκ Σοπέν. Το έργο είναι αυθεντικά γραμμένο για φλάουτο και πιάνο (Brown 9,περίπου 1824) σε πέντε μέρη και μετεγράφη από τον συντονιστή του προγράμματος για τέσσερα φλάουτα και απλοποιημένη μελωδία του θέματος. Το απλοποιημένο θέμα του έργου δόθηκε στην τάξη μικρών μαθητών στη Δύμη Αχαίας και οι παραλλαγές του σε τέσσερις μαθητές από το Δημοτικό Ωδείο Λιβαδειάς στη Βοιωτία. Το χωριό "Γεράκι" της Κρήτης έκλεισε τη συναυλία με μαντινάδες.

 

Φωτογραφίες

Παρακολουθήστε φωτογραφικό υλικό από τους τόπους που συμμετείχαν τη βραδιά της σύνδεσης καθώς και εικόνες από την εκδήλωση που συνδημιούργησαν :

Φωτογραφίες από τη Λιβαδειά της Βοιωτίας     Φωτογραφίες από τη Δύμη της Αχαίας      Φωτογραφίες από το Γεράκι της Κρήτης

 

Βίντεο

Παρακολουθήστε απόσπασμα βίντεο της σύνδεσης εδώ.

 

Αρχειακή σελίδα

Επισκεφθείτε τη σελίδα που είχε αναρτηθεί κατά τη διάρκεια της μετάδοσης στο http://connect.ea.gr/chopin_rossini_incident_page

 

Παραπομπές στα Αγγλικά

Το φυλλάδιο περιγραφής της σύνδεσης στα Αγγλικά (ως δράση του προγράμματος So Rural) μπορείτε να δείτε εδώ. Μια συνοπτική περιγραφή της πρακτικής που ακολουθήθηκε στα Αγγλικά (προσαρμογή της πρακτικής από τα ελληνικά) μπορείτε να δείτε εδώ.

Date: 
Δευτέρα, 28 June, 2010