"Μεσογείου υπόσχεση", 3ο Διεθνές Φεστιβάλ ΑΞΙΑ 2011

Ελληνικά
Body: 

 

Οι δράσεις μεταδόσεων και συνδέσεων του προγράμματος "Εξ Αποστάσεως Μουσική Αγωγή" κάλυψαν το σύνολο των συναυλιών, δράσεων, γεγονότων του 3ου διεθνούς Φεστιβάλ ΑΞΙΑ καθώς και μέρος των μαθημάτων της θερινής Ακαδημίας Gina Bachauer.

 

Ταυτότητα του Φεστιβάλ

Το «3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αξία» της Νάξου πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο (11-18/8) του 201. Συνιδρυτής του θεσμού μαζί με τους διακεκριμένους κεραμίστες και υπεύθυνους διοργάνωσης Alexander Reichardt και Katharina Bolesch είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ μουσικολόγος-κριτικός μουσικής Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας. Το κοινό του Φεστιβάλ είχε την τύχη να απολαύσει τους σημαντικούς σολίστ Nigel Shore, κορυφαίο ερμηνευτή του όμποε και για πολλά χρόνια στενού συνεργάτη του Herbert von Karajan στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, Hans Limburg, θαυμάσιο συνθέτη, κιθαρίστα και τραγουδιστή, τους διαπρεπείς μουσικούς της Jazz Keiko McNamara, πιάνο-τραγούδι, και Hakan Borjeson, βιολί, τον Στάθη Μαυρομάτη, βραβευμένο σαξοφωνίστα, Σταύρο Διαμαντόπουλο, εξαίρετο πιανίστα με μεγάλη δραστηριότητα στη Βρετανία, την βραβευμένη υψίφωνο Μαριάννα Ρηγάκη, τον διακεκριμένο σολίστ και καθηγητή της Θερινής Ακαδημίας Πέτρο Στεργιόπουλο καθώς και άλλους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Καθώς το φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer, σε αυτό έλαβαν μέρος και ταλαντούχοι υπότροφοί του που έχουν κερδίσει διεθνείς διαγωνισμούς.
  Εκτός από τη μουσική μεγάλη σημασία δόθηκε σε θέματα περιβαλλοντολογικά και οικολογικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα επίκαιρα. Επίσημοι προσκεκλημένοι του φεστιβάλ ήταν οι Pierre-Yves Cousteau, γιός του σπουδαίου εξερευνητή των θαλασσών Jacques Cousteau και Δρ. Χρήστος Ζερεφός, περιβαλλοντολόγος και ακαδημαϊκός. Έκθεση με σπάνιο φωτογραφικό υλικό του Cousteau και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό εμπλούτισε τη δράση του φεστιβάλ.
          Επίσης, στις 11/8, στο Χαλκί, εγκαινιάστηκε έκθεση του γνωστού ζωγράφου Απόστολου Χαντζαρά. Την έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη.
         Παράλληλα με τις εκδηλώσεις διοργανώθηκε και η Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία Gina Bachauer με τη συμμετοχή εκλεκτών καθηγητών και σπουδαστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
          Οι συναυλίες, διαλέξεις και εκθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου της Νάξου και στο Χαλκί. Μεγάλος υποστηρικτής του φεστιβάλ ήταν ο Δήμος Νάξου».

 

"Εξ Αποστάσεως Μουσική Αγωγή" & Φεστιβάλ ΑΞΙΑ Νάξου

Τον Αύγουστο του 2010 το Φεστιβάλ ΑΞΙΑ έγινε το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ του οποίου η δράση καλύφθηκε με απ'ευθείας οπτικοακουστικές μεταδόσεις σε περιορισμένο αριθμό χρηστών. Οι σκόπιμα περιορισμένες τεχνικές απαιτήσεις υλικού και λογισμικού σε συνδυασμό με τις συνθήκες δικτύου και χώρου κάτω από τις οποίες οι μεταδόσεις πραγματοποιήθηκαν, απέδειξαν οτι η μελλοντική εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου στόχου του προγράμματος (η ανταλλαγή πολιτιστικού περιεχομένου εκπαιδευτικού χαρακτήρα) σε απομακρυσμένες περιοχές με πραγματικές συνθήκες είναι εφικτή.

Στιγμιότυπα από τις μεταδόσεις του 2ου Φεστιβάλ ΑΞΙΑ :

Δείτε περισσότερα στο: http://connect.ea.gr/axianews2010.
Φυλλάδιο παρουσίασης (Rural Wings project): http://connect.ea.gr/naxostinospdf/

 

Τον Αύγουστο του 2011 δυο ειδών μεταδόσεις πραγματοποιήθηκαν :

 • Οπτικοακουστικές multicast με δυνατότητα διάδρασης του χρήστη.
  Οι μεταδόσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν μέσω της πλατφόρμας Adobe Connect Pro. Τέσσερις μεταδόσεις πραγματοποιήθηκαν με επίγεια σταθερή ADSL σύνδεση 2 Mbps και μια με  WiFi ανάλογης ταχύτητας.
      Στην βραδιά μετάδοσης των εισηγήσεων των κων Cousteau και Ζερεφού, πραγματοποιήθηκε απ' ευθείας σύνδεση με τη Δυτική Αχαία της Πελοποννήσου όπου εξ αποστάσεως θεατές απηύθηναν χαιρετισμό στους συντελεστές και το κοινό εντός του Δημοτικού θεάτρου. Η τελευταία μετάδοση συνοδεύτηκε με παράλληλη ροή μετάδοσης παρουσίασης (powerpoint) σε επιλεγμένα μουσικά έργα του προγράμματος όπου ο Ελληνογερμανός ποιητής Αλέξιος Μάινας επιμελήθηκε το περιεχόμενο με φωτογραφίες του και λογοτεχνικά αποσπάσματα. Η ηχητική κάλυψη υποστηρίχθηκε με ασύρματα μικρόφωνα και κονσόλα ήχου. Δυνατότητες απομακρυσμένου χειρισμού κάμερας δοκιμάσθηκαν επίσης επιτυχώς.
       Μια από τις καινοτόμες δράσεις του προγράμματος κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ υπήρξε και η δυνατότητα απ' ευθείας αποστολής οπτικοακουστικού μηνύματος προς τους συντελεστές και τις προσωπικότητες του φεστιβάλ (και αντίστροφα) χωρίς διαδικασία μεταφόρτωσης.
  Περισσότερα για την ταυτότητα αυτών των μεταδόσεων και βίντεο επιλέξτε εδώ.

   

 • Στερεοφωνικές / οπτικοακουστικές webcast χωρίς δυνατότητα διάδρασης του χρήστη.
  Οι μεταδόσεις αυτές έλαβαν χώρα παράλληλα με τις παραπάνω. Από αυτές: δυο πραγματοποιήθηκαν με 3G /3G+ mobile broadband, δυο με επίγεια ADSL ενσύρματη 2Mbps και μια με WiFi ανάλογης ταχύτητας.
  Περισσότερα για την ταυτότητα αυτών των μεταδόσεων και βίντεο επιλέξτε εδώ.

 

 

 

 

Date: 
Πέμπτη, 18 August, 2011