Σείκιλος / Ναός του Ποσειδώνος, Σούνιο

Ελληνικά
Body: 

 

ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

 

 

 

Η ιδέα

Η επιγραφή του επιταφίου του Σείκιλου από τις Τράλλεις της Μικράς Ασίας (περ. 200.π.Χ), υπήρξε η αφορμή της ομότιτλης μετάδοσης. Η στήλη βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας στην Κοπεγχάγη.
Πάνω της αναγράφεται η ρήση που δικαιολογεί την ύπαρξή της:

 ΕΙΚΩΝ Η ΛΙΘΟΣ ΕΙΜΙ. ΤΙΘΗΣΙ ΜΕ ΣΕΙΚΙΛΟΣ ΕΝΘΑ ΜΝΗΜΗΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΣΗΜΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΝ
(Εγώ η πέτρα είμαι μια εικόνα. Με έβαλε εδώ ο Σείκιλος ως διαχρονικό σήμα αθάνατης μνήμης)

Μαζί με αυτή σώζεται και το τραγούδι με τη μελωδία γραμμένη σε παρασημαντική :

 ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

 

Χαρακτηριστικά της μετάδοσης / Ταυτότητα μηχανημάτων

Η μετάδοση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 21ης Αυγούστου 2013 από τον λόφο απέναντι από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. (+37° 39' 21.92", +24° 1' 33.73") Χάρτης.

Η μετάδοση πραγματοποιήθηκε με κινητό δίκτυο 3G. Σε αυτές τις συνθήκες δοκιμάστηκε επίσης με επιτυχία και η χρήση πολλαπλών καμερών κατά την κάλυψη.

Μηχανήματα:
CPU: Acer, Aspire One D257 mini netbook
Webcams (3): Built-in, Logitech QuickCam Orbit/Sphere, Trust  WB 6250X
Preamp: Sony MZ N710
Mic: Sony DS 70 P

 

Σκοπιμότητα

Σκοπός της μετάδοσης ήταν η δοκιμή / τεκμηρίωση της δυνατότητας οπτικοακουστικής μετάδοσης από πραγματικούς εξωτερικούς χώρους, πολιτισμικού ή εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, με τη χρήση ελάχιστων μέσων και συνθηκών δικτύου. Οι πειραματικές μεταδόσεις αυτού του είδους αποτελούν κεφάλαιο εμπειρίας για την ανάπτυξη προχωρημένων σεναρίων διάδρασης με πρωταγωνιστές μαθητές σε πραγματικούς τόπους.  Η πρώτη μετάδοση μουσκού δρώμενου με συνθήκες δικτύου 3G πραγματοποιήθηκε από την Καβάλα το Μάϊο του 2010 και λίγους μήνες αργότερα από την Τήνο. Με ίδιες συνθήκες σύνδεσης ακολούθησαν: η Νάξος το 2011, η Δαμάστα (πρόποδες Ψηλορείτη) το 2012 και εκτός της παρούσης, η Κεφαλονιά. Επόμενο βήμα, λίγες μέρες μετά από την μετάδοση του Σουνίου, ήταν η διεξαγωγή σύνδεσης αυτή τη φορά (πολυμερούς βιντεοδιάσκεψης) με τον φιλοξενούντα κόμβο σε δίκτυο mobile 3G και τους υπόλοιπους σε σταθερό ADSL. Η πειραματική αυτή σύνδεση πραγματοποιήθηκε από το Μνημείο του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο ανάμεσα σε Κρήτη, Αθήνα και Κάρπαθο.

 

Στιγμιότυπα

 

 

Βίντεο

Τα ακόλουθα απόσπασματα βίντεο αποτελούν αναπαραγωγή της μετάδοσης όπως πραγματοποιήθηκε ως εν δυνάμει περιβάλλον σύνδεσης. Οι διευθύνσεις και τα λογότυπα των παρουσίασεων σε αυτά τα βίντεο είναι ενεργείς παραπομπές.
 

 

Βίντεο 1

Βίντεο 2

Βίντεο 3

 

 

http://www.opendiscoveryspace.eu/sites/all/themes/open_discovery/logo.png
Γίνετε μέλη στην κοινότητα του

 

Date: 
Τετάρτη, 21 August, 2013